Loňský podzimní semestr jsem strávila v Izraeli, kde jsem dělala svůj doktorský výzkum štěstí a spirituality. Zakotvila jsem nedaleko Tel Avivu a štěstí tam prožívala také skrz chuťové pohárky. Jídlo v Izraeli je prostě výtečné; zde uvádím horké tipy:

V Tel Avivu mi moc chutnalo v restauraci Kaspi na Masarykově náměstí (Židé mají Tomáše Garrigue Masaryka a jeho syna Jana moc rádi). Mají tam nejlepší hummus, co jsem kdy jedla. V kombinaci s místní shakshukou (jídlo připomínající lečo) neměl chybu.

Shakshuka s humusem: po tomto jídle se mi občas zasteskne.
  •  Další výborné jídlo je kebab v bistru Jasmino; sama jsem ho sice neochutnala (protože nejím maso), ale všichni kolem mě se oblizovali až za ušima. Akorát tam bývají obří fronty.
Po tomto jehněčím kebabu se můžou lidé utlouct. 
  • Barevný a voňavý trh Carmel nabízí spoustu dobrot v podobě sušeného ovoce, čerstvých džusů a výtečných baklav, které se mi rozplývaly na jazyku.
  • Designový Sarona Maket je trh v bývalé industriální budově. Nachází se tam mnoho dobrých restaurací s mezinárodní kuchyní: od asijských nudí, přes sushi, tortilly až po vynikající sorbety a makrónky.
  • Posledním typem je bistro Sabich Tchernichovsky. Výborný sabich je pita naplněná humusem, vajíčkem a lilkem. Tento vegetariánský recept pochází od iráckých Židů. Ani na jednom z uvedených míst za jídlo moc neutratíte, ale hodně si na něm pochutnáte 😊.
Barevný sabich je lákavý už od pohledu.

Kategorie: Štěstí

1 komentář

Barbora Navrátilová · 18. října 2019 v 19:51

Krása! Článek podle mého gusta ♥

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *