Nejoblíbenější typická řecká jídla – řecká kuchyně

Obsah

Řecká kuchyně je synonymem pro čerstvost, jednoduchost a především výjimečné chutě. Od šťavnatých masových pokrmů přes osvěžující saláty až po sladké dezerty, typická řecká kuchyně staví na lokálních surovinách, jako jsou olivový olej, bylinky, čerstvá zelenina a mořské plody, což ji činí nejen chutnou, ale také zdravou. V tomto článku vás provedeme těmi nejznámějšími pokrmy, které na své cestě třeba k nám do Kalamaty musíte ochutnat.

Přečtěte si také před cestou do vídně: Kde si dát nejlepší vídeňský řízek?

stůl plný typických řeckých jídel

Řecká kuchyně – charakteristika

Klíčovým prvkem této kuchyně je jednoduchost – pokrmy jsou založené na kvalitních a čerstvých surovinách, které nepotřebují složité úpravy. Dominantní roli hraje olivový olej, považovaný za “tekuté zlato Řecka”, který je nedílnou součástí téměř každého receptu. Dalšími typickými ingrediencemi jsou čerstvá zelenina, sýry, mořské plody, bylinky jako oregano a tymián, a samozřejmě olivy, především ikonické kalamatské.

Historie

Historie řecké kuchyně sahá až do antického období, kdy byly pokrmy inspirovány bohatstvím místní přírody a přístupem k moři. Řecká kuchyně čerpá vlivy z různých kultur – turecké, italské či balkánské – což z ní činí pestrou paletu chutí. Typické recepty se často dědí z generace na generaci a každá rodina má své vlastní kulinářské tajemství, tak jako je to v naší oblíbené restauraci ve Finikounte.

Autor:
Jonáš

Obsah

Přehled typických řeckých jídel

Řecká kuchyně nabízí nepřeberné množství pokrmů. Ať už hledáte lehké předkrmy, vydatná hlavní jídla, nebo sladké dezerty, řecké speciality vás nikdy nezklamou. Podívejme se na ty nejznámější pokrmy, které definují řeckou gastronomii.

Kalamatatské černé olivy – poklad řecké kuchyně

Kalamatatské černé olivy jsou jedním z nejikoničtějších symbolů řecké kuchyně a zároveň jednou z nejvyhledávanějších ingrediencí řecké kuchyně. Tyto olivy, které pocházejí z oblasti Kalamata na Peloponéském poloostrově, vynikají svou krásnou tmavou barvou a výraznou chutí.

kalamatské řecké olivy

Čím jsou kalamatatské olivy výjimečné?

Kalamatatské olivy se pěstují na starobylých olivovnících, které díky středomořskému klimatu produkují plody výjimečné kvality. Jsou sbírány v listopadu a poté nakládány do solného nálevu, což jim dodává charakteristickou chuť. 

Saganaki – smažený sýrový klenot řecké kuchyně

Saganaki je můj nejoblíbenější pokrm a je to vždy první věc co si v Řecku dám. Tento tradiční řecký předkrm se připravuje ze sýra, který je osmažený na olivovém oleji, dokud nezíská zlatavou, křupavou kůrku, zatímco jeho střed zůstává krásně měkký a vláčný. Název “saganaki” je odvozen od malé pánve se dvěma držadly, ve které se tento pokrm tradičně podává. Je to v podstatě “smažený sýr”, ale od našeho českého smažáku se hodně liší.

Pravé řecké saganaki (smažený sýr)

Tzatziki – osvěžující chuť Řecka

Tzatziki je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších pokrmů řecké kuchyně. Tato osvěžující omáčka, která spojuje krémový jogurt, čerstvou okurku a výrazný česnek, je dokonalým doplňkem k masům, pita chlebu i zelenině.

pravé řecké tzatziki s olivou a pokapané olivovým olejem

Z čeho se tzatziki skládají?

Tzatziki je založeno na třech hlavních složkách:

  1. Řecký jogurt – hustý, kvalitní, krémový jogurt je základ.
  2. Okurka – jemně nastrouhaná nebo nakrájená okurka přináší svěžest a lehkou křupavost.
  3. Česnek – dodává pokrmu pikantní tón a výraznou chuť, která jej činí nezapomenutelným.

K těmto ingrediencím se (jako u všeho v Řecku) přidává kapka olivového oleje.

Jak připravit domácí tzatziki?

  1. Strouhanou okurku jemně vymačkejte, aby se zbavila přebytečné vody.
  2. Smíchejte ji s hustým řeckým jogurtem, prolisovaným česnekem, trochou olivového oleje.
  3. Dochutťe solí, pepřem a případně citronovou šťávou.
  4. Nechte odležet v lednici alespoň 30 minut, aby se chutě propojily.

K čemu se tzatziki hodí?

Tzatziki je univerzální a hodí se téměř ke všemu:

  • Ke grilovanému masu – skvěle doplňuje gyros nebo suvlaki.
  • Jako dip – podávejte s pita chlebem nebo čerstvou zeleninou.
  • Do sendvičů – přidejte ho do pita wrapů nebo hamburgerů pro extra chuť.

Řecký salát – ikona středomořské kuchyně

Řecký salát, známý také jako choriatiki, je jedním z nejznámějších a nejpopulárnějších pokrmů řecké kuchyně. Tento lehký a osvěžující salát se skládá ze všeho co je řecké kuchyni blízké – čerstvá zelenina, olivový olej, olivy a sýr feta.

Pravý řecký salát v chlebu z restaurace Zanzibar

Ten nejlepší řecký salát mají v restauraci Zanzibar Beach Bar nedaleko od Lampes Villas

Ingredience pravého řeckého salátu

Řecký salát se skládá z několika základních surovin:

  • Rajčata – šťavnatá a sladká, nakrájená na větší kousky.
  • Okurky – osvěžující, krájené na silnější plátky.
  • Červená cibule – tenké plátky dodávají salátu jemnou pikantnost.
  • Kalamatské olivy – výrazná chuť těchto ikonických oliv je neodmyslitelnou součástí.
  • Sýr feta – jemně slaný a krémový sýr, často podávaný v jednom větším kusu na vrchu salátu.
  • Olivový olej – kvalitní extra panenský olivový olej je nezbytností.
  • Oregano – posypané čerstvé nebo sušené oregano dodává pokrmu typickou vůni.

Někdy se přidává i zelená paprika nebo kapary.

Jak připravit pravý řecký salát?

  1. Nakrájejte rajčata, okurky na větší kusy a červenou cibuli na plátky.
  2. Přidejte olivy a kousky papriky.
  3. Navrch položte celý plátek sýru feta.
  4. Vše zalijte olivovým olejem a posypte sušeným oreganem.
  5. Podávejte ihned, ideálně s kouskem čerstvého (nebo v něm 🙂

Feta – tradiční poklad řecké kuchyně

Sýr feta je neodmyslitelnou součástí řecké gastronomie. Tento bílý, slaný sýr s krémovou konzistencí a jemně drobivou strukturou je nejen chutný, ale i výživný.

Kde se feta používá?

  • Řecký salát
  • Pečené pokrmy: Například pravá řecká musaka nebo špenátový koláč spanakopita.
  • Studená kuchyně
  • Grilování
Tradiční řecká svačina - rajče, feta, olivový olej, olivy a čerstvý chleba

Suvlaki – lahodný klenot řeckého grilování

Suvlaki je jedním z nejznámějších pokrmů řecké kuchyně. Připravuje z malých kousků masa napíchnutých na špejli a grilovaných na otevřeném ohni. Nejčastěji se používá vepřové, kuřecí nebo jehněčí maso, ale můžete narazit i na rybí varianty. Maso je před grilováním marinováno v olivovém oleji, citronové šťávě, česneku a bylinkách, jako je oregano a tymián, což mu dodává charakteristickou chuť.

Pravé řečké souvlaki z grilu

Gyros – řecký street food, který si zamilujete

Gyros je jedním z nejoblíbenějších řeckých street food. Tento lahodný pokrm se skládá z plátků grilovaného masa, které se tradičně připravuje na vertikálním grilu, odkud si ostatně gyros získal své jméno (řecké „gyros“ znamená „otáčet se“).  Gyros  se v řecku nejčastěji podává zabalený v pita chlebu (můj oblíbenec), nebo servírovaný na talíři.

plný talíř řeckého gyros, rajčat, pyta chleba a brambor

Chorta – jednoduchý a zdravý pokrm z řecké kuchyně

Chorta se skládá z vařených listových zelenin, často volně rostoucích bylin a planě rostoucích rostlin, které jsou dochuceny olivovým olejem a citronovou šťávou. Mezi nejčastěji používané druhy patří pampeliškové listy, mangold, špenát, čekanka, kozlíček polní nebo různé druhy bylin jako vlčí bob nebo šrucha zelná.

Řecká chorta (salát)

Jemista – plněné poklady řecké kuchyně

Jemista je jedním z nejtradičnějších řeckých jídel, které si zamilujete pro jeho bohatou chuť a vůni. Jemista se dělá nejčastěji z rajčat nebo papriky nebo lilku, který je naplněna směsí rýže, bylinek, zeleniny a často i mletého masa. 

Řecká jemista

Ingredience pro tradiční jemista

Typické složení plnění zahrnuje:

  • Rýži 
  • Mleté maso 
  • Rajčatovou dužinu 
  • Bylinky 
  • Olivový olej 
  • Koření 

Pravá řecká musaka – srdce řecké kuchyně

Musaka je  vrstvený zapečený pokrm kombinuje šťavnaté mleté maso, jemné plátky lilku, brambor a sametovou bešamelovou omáčku, která celé jídlo korunuje. Pravá řecká musaka je sytá a chutná.

Pravá řecká musaka

Co je v musace?

  • Lilek
  • Mleté maso
  • Brambory
  • Bešamelová omáčka

Recept na pravou řeckou musaku

Suroviny
  • olivový olej 6 lžic
  • cibule 2 ks
  • jehněčí mleté maso (nebo hovězí maso) 300 g
  • mletá skořice
  • římský kmín
  • oregano 2 lžičky
  • česnek 3 stroužky
  • rajčata (konzervovaná) 1 plechovka (400 g)
  • červené víno
  • sůl
  • lilek 2 ks
  • brambory 5–6 ks
  • máslo 2 lžíce
  • hladká mouka 2 lžíce
  • mléko asi 100 ml
  • smetana ke šlehání 100 ml
  • muškátový oříšek
  • parmazán 30 g
  • chléb
  • čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
  • Na 5 lžících oleje opečte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte maso a opečte ho několik minut ze všech stran a přidejte koření a prolisovaný česnek. Míchejte a krátce opékejte, aby se koření rozvonělo a česnek se nepřichytil. Nakonec přidejte rajčata, osolte, opepřete, promíchejte a podlijte vínem. Přiklopte poklicí a nechte na mírném plameni cca půl hodiny probublávat. Občas zkontrolujte, zda se směs nepřipaluje, když tak podlijte ještě troškou vína.
  • Mezitím rozpalte troubu na 180 °C. Nakrájejte na cca centimetrové plátky omyté lilky, osolte je a dejte na plech na pečicí papír cca na 20 minut péct o trouby. Zatímco se pečou lilky, oškrábejte brambory a také je nakrájejte na plátky (tenčí, cca 3 mm).
  • Do zapékací misky vytřené zbylým olivovým olejem narovnejte vrstvu brambor, osolte je, na ně dejte vrstvu masové směsi a tu poklaďte plátky lilků. Vrstvy opakujte, dokud máte materiál (záleží to i na velikosti vaší zapékací misky). Horní vrstva by měly být brambory. Dejte péct přikryté poklicí nebo alobalem na 45 minut do trouby rozehřáté na 150 °C (horkovzduch) nebo 170 °C.
  • V kastrůlku rozehřejte 2 lžíce másla, opečte na nich mouku na velmi světlou jíšku, tu pak zalijte studeným mlékem a smetanou, ochuťte oříškem a nechte projít varem. Přidejte sýr, lehce promíchejte, než se rozpustí. Bešamel má být docela řídký, aby se dal nalít na musaku. Pokud ho máte hustý, nařeďte ho mlékem.
  • Po 45 minutách pečení musaku zalijte bešamelem a dejte do trouby na dalších cca 20 minut, teplotu zvedněte na 180 °C (pokud používáte horkovzduch), jinak na 200 °C. Pečte už odkryté. Výsledkem by měla být pěkně zlatavá vrstva na povrchu. Po upečení nechte ještě minimálně pět minut odpočívat, aby se musaka dala lépe krájet.

(recept od: https://fresh.iprima.cz/musaka-2)

Řecké nápoje

Řecké víno – nápoj s tisíciletou historií

Řecko je jednou z nejstarších vinařských oblastí na světě, kde tradice výroby vína sahají více než 4 000 let zpět. Díky jedinečnému klimatu a různorodosti půdních podmínek nabízí řecké víno širokou paletu chutí, které uspokojí i ty nejnáročnější milovníky tohoto nápoje.

Nejznámější řecké odrůdy vína:

  • Assyrtiko: Suché bílé víno z ostrova Santorini, známé svou svěžestí.
  • Moschofilero: Bílé víno ideální k lehkým pokrmům, jako je řecký salát nebo ryby.
  • Agiorgitiko: Červené víno z regionu Nemea, které se skvěle hodí k masovým pokrmům, například suvlaki.
  • Retsina: Tradiční řecké víno s jedinečnou chutí po borové pryskyřici, které vás přenese přímo do řecké taverny.
Tradiční odrůdy řeckého vína

Nejoblíbenější značky řeckého piva:

  • Mythos
  • Alpha
  • Fix
Nejoblíbenější pivo v Řecku Mythos

Ouzo – chuť Řecka v jediné skleničce

Ouzo je tradiční řecký anýzový likér. Buď Ouzo milujete nebo nenávidíte, nic mezi. Je pravda, že i když fanouškem hašlerek nejste, tak u 4-5 skleničky vám chuť přestane vadit.

Lékořicový alkohol z Řecka Ouzo

Ledová káva – frappé

Ledová káva, známá jako frappé, je neodmyslitelnou součástí jejich každodenního života. Musím vás ale varovat, většinou si česi musí na kávu v Řecku zvykat kvůli její kyselosti, i proto se do ní často dává hodně cukru.

Řecké frappé (kafe)

Řecké dezerty

Řecké sladkosti a dezerty

Baklava – sladká legenda řecké kuchyně

Baklava je jedním z nejslavnějších dezertů nejen řecké, ale i celé středomořské kuchyně. Tentopokrm, skládající se z vrstev tenkého těsta filo, plněného ořechy a zalitého sirupem z medu nebo cukru, je symbolem tradice. 

Historie baklavy

Ačkoli přesný původ baklavy je předmětem debat, dezert má hluboké kořeny v osmanské říši . Tradičně se baklava připravuje během svátků a slavnostních příležitostí.

Baklava

Řecký jogurt s medem a ořechy

Tento jednoduchý, ale lahodný dezert kombinuje hustý řecký jogurt s medem a nasekanými ořechy. Je to nejen výborná sladká tečka, ale také zdravá volba, plná bílkovin a zdravých tuků.

Řecký jogurt s medem a ořechy

Jablko s medem a skořicí

Najkrájené jablko, zalité řeckým medem a posypané skořicí, je tradičním řeckým dezertem. Často ho po večeři můžete dostat “na účet podniku”

Zajímavost: Pravoslavné Velikonoce

Velikonoce jsou nejdůležitějším svátkem v Řecku a jejich oslavy jsou bohaté. V neděli se slaví velkolepou hostinou. Hlavní hvězdou je jehněčí pečené na rožni, které symbolizuje oběť a nový život. Kromě jehněčího masa se podává mnoho dalších pochutin z tohoto zvířete.

Řecké jehněčí na rožtu na pravoslavné velikonoce

Zajímá vás ubytování s nejkrásnějším výhledem v celém Řecku?

Další články

Přečtěte si více o našich cestách

Říká se, že některé věci je lepší prožít, než se je pokoušet definovat. O štěstí to platí dvojnásob. Vydejte se s námi prozkoumat svět v knižní podobě. 

Získej cestovatelské tipy jako první

Přejít nahoru